Szigorú ellenőrzés és bírságok várhatóak kutyatartás ügyekben

Csobajon elszaporodtak az ebek, melyek sokszor gazdátlanul futkároznak a település utcáin. A helyzet tarthatatlan, ezért a Tokaji Közös Önkormányzati Hivatal szigorú intézkedéseket vezetett be. Egyrészt 2017-ben elrendelte a Jegyző az ebösszírást, majd folyamatosan sor kerül a kutyák oltásának és chippelésének ellenőrzésére is. Az ebtartás szabályait be nem tartó gazdák szigorú szankciókra számíthatnak.

F E L H Í V Á S

Tisztelt Ebtartók!

Felhívom az ebtulajdonosok figyelmét, hogy - a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm.rendelet 17/B § (10) bekezdése értelmében 2013. január 1. napjától a négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható. Ennek elmulasztása 45.000,- Ft bírság kifizetését vonja maga után ebenként, ezért kérem, amennyiben a jogszabályban meghatározott kötelezettségüknek még nem tettek eleget, úgy szíveskedjenek a transzponderrel nem rendelkező ebeket állatorvosnál megjelöltetni. A kutyák chipezéséhez követelmény a veszettség elleni védőoltás felvétele.

Az állattartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó magánállatorvossal beoltatni, ennek elmaradása esetén 90.000,- Ft bírság szabható ki ebenként. A chipezés hatósági ára 3.500,- Ft, míg a veszettség elleni oltás szabadáras.

 

Felhívom az ebtartó lakosok figyelmét arra, hogy fenti jogszabályi kötelezettségek betartását a hivatal fokozottan ellenőrizni fogja. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az ebtartó a veszettség elleni védőoltás beadatási, valamint a transzponderrel (mikrochip) történő jelölési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor bírság kiszabása céljából jelzéssel fogunk élni az Állatvédelmi hatóság felé, továbbá a közterületen kóborló ebek begyűjtésre fognak kerülni.

Együttműködésüket megköszönöm.

 

Csobaj, 2020. március 11.

                                                                      dr. Németh Zsuzsanna sk.

                                                                           Kirendeltség vezető