Falunap és Kukorica Fesztivál Csobajon

Tizenkilencedik alkalommal rendeztek falunapot Csobajon. A taktaközi településen a hagyományos program idén a kukoricafesztivállal egészült ki, a szervezők célja, hogy a jövőben egy a mostaninál színesebb és nagyobb érdeklődési kört vonzó rendezvénnyé nője ki magát.

A programok már reggel elkezdődtek a második alkalommal megtartott Taktaközi Vándorkupa kispályás labdarúgó tornával illetve a helyi és a térségbeli települések főzőcsapatainak versenyével. A gasztronómiai kínálat minden évben igen színes, most a csapatok többsége kukoricával gondolta újra az ételeket. A helyi asszonyokat pedig süteménysütő versenyre hívták, nekik is „a tengerit” kellett bármilyen formában felhasználniuk.

- A kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk és ugyan Amerikában őshonos, hazánkban is évszázadok óta termesztjük – mondta el a falunap megnyitó ünnepségén Ivanincs Imre polgármester, ahol a környékbeli települések vezetői is részt vettek, jelezve ezzel a térség összefogását. – A falunapunk már nagykorú lett, a közel húsz éves múltra visszatekintő rendezvényfelnőtté válást mutatja, hogy azok a gyerekek, akik az elsőkön még az aszfaltrajzversenyen vettek részt ma már a rendezvény szervezői és megvalósítói – tette hozzá a polgármester. 

A falunapon az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva várták a vendégeket. A délután során volt magyar nóta és operett műsor, zenés gyermekfoglalkozás és több helyi fiatal tehetség is megmutatta magát. A csobaji származású Novák Gréta is énekelt a közönségnek, valamint az egyik tagjukként szintén a községhez kötődő The Pritenderz együttes is koncertezett. A napot az Irigy-Hónaljmirigy fellépése, tűzjáték és utcabál zárta, másnap pedig istentiszteletre, misére és lovas-, valamint fogatok ügyességi versenyére várták a közönséget.