Emlékművet avattak Csobajon

A történelmi Magyarországot ábrázoló emlékművet avattak Csobajon. A település önkormányzatának kezdeményezésére, saját forrásból elkészített mementó valójában egy virágágyás, az 1920 előtti országot pedig egy turulmadár őrzi.

A hivatal dolgozói mellett több önkéntes is segítette a kőből kirakott Nagy-Magyarország elkészültét, sokan szabadidejükben dolgoztak azon, hogy az évforduló kapcsán rendezett megemlékezés sorozatban átadhassák azt.
- Régóta szerettem volna egy olyan emlékművet Csobajon, amire ha ránézünk akkor az összetartozás tüze járja át lelkünket - fogalmazta meg Ivanics Imre polgármester az emlékmű avatásán. Hozzátette, akkor, amikor határokat húztak a magyarság közé egy láthatatlan kötelék megmaradt, sőt meg is erősödött. 
- Magyarország az egyetlen ország, ami ön magával határos, nem szabad elfeledünk az elcsatolt részeket. És bármennyire szétszóródtunk, összetart minket a hit, a nyelv, a hagyomány és a magyarságtudat – tette hozzá a polgármester a virágokkal dísztett emlékmű avatóünnepségén. 

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, június negyedikén ezernyolcszáz településen lobbant fel az összetartozás tüze. Ennyi helyen gondolták azt, hogy jelezni kell az összekapcsolódást, ami a képviselő szerint újra egyre erősebbé válik.
- A történelem során rajtunk akadtak el a kelet felől érkező hódítók, de a nyugat soha nem volt hálás a magyaroknak. Most sincs ez másként, ez a számosságában kicsiny, de tetteiben erős nemzet végzi még mindig ezt a munkát, amit a jóisten ránk szabott – mondta ünnepi beszédében a képviselő, aki a környező települések polgármesterivel közösen egy-egy virágot is elültetett. 

Az avatóünnepségen Madarasi Irma református lelkipásztor is szólt a vendégekhez. Neki talán a többiektől is erősebb a kapcsolódása az alkalomhoz, mert a székelyföldi Kibédről származik. Azt mondta, a centenárium kapcsán szervezett megemlékezés neki egyszerre volt örömteli és fájdalmas. 
- A családomtól határok választanak el, amit az elmúlt időszak vírushelyzete miatt még nehezebb volt megélni. Ugyanakkor örülök annak, hogy olyan településen élek, ahol megértik és átérzik a fájdalmamat – emelte ki a lelkipásztor. 

A megemlékezésen a helyi általános iskola diákjai, valamint a település kórusa adott ünnepi műsort. A polgármester elmondta, amellett, hogy rendszeresen tartanak majd megemlékezéseket a Nemzeti Összetartozás Napján szeretné, ha egy-egy határon túli vidéket is felkeresnének évente.